Nyitólap

Tisztelt Látogatóm!

Szeretettel üdvözlöm honlapomon! Bízom benne, hogy sok érdekes olvasnivalót talál itt.

Orvos vagyok, egyetemi tanulmányaimat Debrecenben végeztem és végzésem után, 1966-tól a debreceni  Szülészeti Klinikán kezdtem dolgozni. Képesítéseim: szülész-nőgyógyász, humángenetikus, klinikai genetikus, egészségügyi menedzser és igazságügyi szakértő. 1990. július 1-jén tanszékvezetői kinevezést nyertem Budapestre, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, ahol 2010. június 30-ig dolgoztam. Szakmai munkámról, tudományos iskolateremtésről szintén a "Bemutatkozás" menüpontban találhat további információt.

Szakmai életutamat az alábbi írásokból ismerheti meg (ezek egy része a professzori titkárságon – maternity@maternity.hu - díjtalanul beszerezhető):

- „A megújult Baross utcai Női Klinika”. Írta: Dr. Papp Zoltán, fényképezte Dr. Csabay László. Budapest: Semmelweis Ignác Alapítvány, 2002.
Papp Zoltán professzor 1990. július 1-jén vette át a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának a vezetését, és azonnal hozzákezdett a klinika épületének külső és belső felújításához, az egyes gyógyító egységek átalakításához és a szakmai ellátás modernizálásához. Ebben a könyvben fényképekkel illusztrálva mutatja be a megújult klinikát és leírja benne, hogy milyen módon tudta ennek az anyagi feltételeit megteremteni.

- „Semmelweis Ignác és Kézmárszky Tivadar nyomdokain
I. A Baross utcai Női Klinika krónikája 1990 és 2007 között.
II. Válogatás másfél évtized írásaiból”. Összeállította: Dr. Papp Zoltán, fényképezte Dr. Csabay László. Budapest: White Golden Book Kiadó, 2008.
Papp Zoltán professzor 65 éves korában vált meg a klinikai katedrától, és ezt követően megírta a klinika korábbi 17 évének a krónikáját, beleértve a klinikai eseményeket, rendezvényeket és tudományos eredményeket. A klinika ezen 17 év alatt méltó örököse volt a két nagy előd, Semmelweis Ignác és Kézmárszky Tivadar korábbi életművének. A könyv második része Papp professzor korábbi, nem szakmai jellegű írásait tartalmazza. Az olvasói reflexiók megtekintéséhez kattintson ide.

- „Egy könyv utóélete”. Szerkesztette: Dr. Táncos László. Budapest: White Golden Book Kiadó, 2009.
Táncos László, a Semmelweis Könyvkiadó igazgatója összegyűjtötte a „Semmelweis Ignác és Kézmárszky Tivadar nyomdokain…” című könyvről készült recenziókat és a kortársak, barátok leveleit, írásait, méltatásait. Ehhez a könyvhöz is Dr. Kendrey Gábor patológus professzor írt előszót és ajánlást.

- „Titoknyitogató: Papp Zoltán”. A könyv Táncos László és Szabó László <Titoknyitogató> filmsorozata alapján készült. Szerkesztette: Dr. Táncos László. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió, 2010.
Régen a tanárokra, a mesterekre szájhagyomány útján, egy-egy tollrajz és fénykép útján emlékeztek. A Semmelweis Egyetemen 2005 tavaszán indult „Az apáink jönnek szembe”, majd a „Titoknyitogató” sorozat, amely az Egyetem neves professzorairól készült riportfilmeket, és az abból szerkesztett könyveket tette közkinccsé.

- „Egy szülészorvos naplójából. Dr. Papp Zoltán professzor jegyzetei”. Budapest: Betűvirág Kiadó, 2012.
A könyvecske minden üzenete Papp Zoltán professzor szülészorvosként és genetikusként közel öt évtized során gyűjtött személyes élményeiről és hiteles szakmai tapasztalatairól szól. Minden gondolatsorának van orvosi/egészségügyi ismeretterjesztő, tanító szándékú vonatkozása és tanulsága. A könyvet a szerző saját fényképfelvételeivel teszi élvezetessé. Az olvasói reflexiók megtekintéséhez kattintson ide.

- „Tudásmorzsák 1-8. Sorozat Dr. Papp Zoltán professzor emlékezéseiből”. Budapest: MediArt 2012/1-4, 2013/1-4. Akadémiai Kiadó, 2012-2013.
A nyolc írásból álló sorozat folytatásban jelent meg a MediArt folyóiratban, melyben Papp Zoltán professzor tudományos kutató pályafutásának egyes jelentősebb eseményeiből szemezget. Debrecen, Edinburgh, Oxford, New York és Budapest a főbb állomások. A sorozat visszaemlékezés a kemény munkával szerzett eredményekre és őszinte, reális szembenézés a keserű csalódásokkal és kudarcokkal. Az olvasói reflexiók megtekintéséhez kattintson ide.

Érdeklődésemet elsősorban a klinikai genetika, ezen belül is a genetikai tanácsadás, valamint a magzati betegségek/rendellenességek diagnosztikájának és szűrésének gyakorlati kérdései, valamint a nőgyógyászati műtétek jelentik. Tudományos kutatómunkámról bővebben itt olvashat. A perinatológusok világkongresszusán („Global Congress of Maternal and Infant Health”, Barcelona, 2010. szeptember 22-26.) a „ROBERTO CALDEYRO-BARCIA” díjat a nemzetközi zsűri számomra adományozta.

A szülészet-nőgyógyászat minden területén közel öt évtizedes rutin klinikai gyakorlattal rendelkezem. Az általam korábban vezetett klinika a szülészeti-nőgyógyászati progresszív betegellátás csúcsintézete lett. Az általam korábban vezetett magzati diagnosztikai központ a legnagyobb forgalmú és legszélesebb vizsgálati spektrumú hazai laboratórium volt.

Az operatív nőgyógyászatban az általam vezetett klinika irányításom mellett a parametrium és a kismedencei retroperitoneum, a konzerváló uterus bicornis és myomasebészet, valamint a hüvelyfelfüggesztéses műtétek egyik központja lett. Az elmúlt évtizedekben a többszáz hüvelyi és hasi méheltávolításon túl többek között válogatás nélküli több mint 1000 méhnyakrákos beteg lymphadenectomiával kiegészített kiterjesztett méheltávolítását, 70 radikális vulvectomiát, közel 200 metroplasztikát és 100 abdominalis infundibulo-colpopexiát végeztem személyesen.

Gyógyító tevékenységemről a "Műtéti tevékenység, betegellátás" menüpontban, illetve annak egyes fejezeteiben olvashat.

Részletes önéletrajzomat a "Bemutatkozás" menüponton keresztül éri el.

2010. július 1-től a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika alapító és szakmai igazgatója vagyok.