A méheltávolítás (hysterectomia) különböző formái

A méheltávolítás (hysterectomia) különböző formái: hüvelyen keresztül (vaginalis), hasmetszéssel (abdominalis) és ún. kiterjesztett (Wertheim-műtét). Ez utóbbit a méhnyakrák gyógyítására csak néhány helyen végzik az országban. Papp Zoltán professzor több mint 1000 Wertheim műtét tapasztalatával rendelkezik, egyik nagyobb tanulmánya az Orvosi Hetilapban 2006-ban jelent meg. A cikket angolul külföldön is közölték.

  • Papp Z. és munkatársai. Wertheim-műtét: 501 operált méhnyakrákos beteg ötéves túlélési adatai. Orvosi Hetilap 2006, 147, 537-545.
  • Papp Z. et al. Nerve-sparing radical hysterectomy for stage IA2-IIB cervical cancer. 5-year survival of 501 consecutive cases. European Journal of Gynaecological Oncology 2006, 27, 553-560.
     

A Wertheim-műtét néhány kritikus pontja
A: a lig. infundibulopelvicum és lig. rotundum alákötése után a széles méhszalagon ejtett metszést a vesicouterinalis áthajlásának megfelelően meghosszabítjuk (kezdhetjük a műtétet az áthajlás megnyitásával is),
B: a lig. infundibulopelvicum lefutásának megfelelően felfelé meghasítjuk a peritoneumot,
C: a feltárt retroperitoneumból eltávolítjuk a nyirokcsomókat

D: a fossa obturatoriában azonosítjuk a n. obturatoriust, és kipreparáljuk a fossa kötőszövetes és lymphaticus tartalmát,
E: az a. uterina alákötése és átvágása, majd a húgyhólyag letolása után az ureteralagutat áthidaló lig. vesicouterinum lefogása és átvágása következik, a képen látszik az a. hypogastricából eredő a. uterina lekötött csonkja,
F: a húgyhólyag és az ureter elkampózása után, a paravesicalis és pararectalis spatium között a medencefalhoz húzódó parametrium (lig. cardinale), majd paracolpium aláölthető és átvágható.
G: A Douglas-peritoneum lemezének ligg. sacrouterina közötti meghasítása után a rectovaginalis septumban tompán lepreparáljuk a rectumot,
H: és az ureter elkampózásával egyidejűleg lefogjuk, átvágjuk és lekötjük a sacrouretin szalagokat,
I: és a hüvely átmetszése után a seb peritonizálásával és a sub(retro)peritonealis tér drainalásával fejezzük be a műtétet.


Ezen műtéteket jelenleg a Maternity Magánklinikán végzem. A betegek a (06-1) 213-4222-es telefonszámon kérhetnek hozzám időpontot.