A kismedencei női nemi szervek fő ellátó ütőerének a lekötése súlyos vérzéssel járó esetekben

A kismedencei női nemi szervek fő ellátó ütőerének a lekötése súlyos vérzéssel járó esetekben (arteria hypogastrica ligatura). A módszert Papp Zoltán professzor alkalmazta először az országban nagy számú esetben bizonyítva, hogy kritikus helyzetekben a beavatkozás életmentő, sőt sokszor méhmegtartó is lehet.

Papp Zoltán sok tanítványa alkalmazza ma már a módszert, ha szülés, császármetszés vagy kismedencei nőgyógyászati műtét kapcsán váratlanul életveszélyes vérzés lép fel.

Legfrissebb tanulmányok magyar és angol nyelven:

  • Papp Z. és munkatársai. Az arteria hypogastrica ligatura helye a kismedencei vérátáramlás csökkentésében, a vérzés csillapításában és a reproduktív képesség megőrzésében 117 esetünk kapcsán. Orvosi Hetilap 2005, 146, 1279-1285.
  • Papp Z. et al. Hypogastric artery ligation for intractable pelvic hemorrhage. International Journal of Gynecology and Obstetrics 2006, 92, 27-31; Obstetrics and Gynecology Survey 2006, 61, 224-226.

A beteg bal oldalán álló operatőr így látja a jobb oldali kismedencei retroperitoneumot.
(Szemléltetés céljából lymphadenectomiát követő műtéti preparátum.) Az a. hypogastrica ligatura során a négyszöggel határolt terület feltárását végezzük. A ligatura ajánlott helye abban a magasságban van, ahova a hypogastricát jelző nyíl hegye mutat.


Ezen műtéteket jelenleg a Maternity Magánklinikán végzem. A betegek a (06-1) 213-4222-es telefonszámon kérhetnek hozzám időpontot.