A jóindulatú méhdaganat kioperálása a méhből

A jóindulatú méhdaganat kioperálása a méhből (myoma-enucleatio, myomectomia). Ha biztosan jóindulatú elváltozásról van szó, akkor az esetek 95%-ában ezzel a műtéttel megmenthető a méh.

Ez akkor ajánlható, ha a myoma meddőséget okoz és/vagy fiatal a beteg, de ajánlható akkor is, ha a nő – jóllehet túl van a negyvenedik életévén – nem szeretné méhét elveszíteni.

Az „egyszerűbb” myomák eltávolítása régóta ismert a nőgyógyászati gyakorlatban, de Papp Zoltán professzor az 1990-es évektől szemléletváltozást sürgetett ezen a területen is, és bevezette a méhüreg megnyitásával járó esetekben a méhűr drenálását (csövezését), továbbá bizonyította, hogy csaknem minden myoma eltávolítható a méh károsodása nélkül, és a műtét után sikeresen kiviselhető terhesség.
Néhány hivatkozás:

  • Papp Z. Leiomyoma uteri: hysterectomia vagy myomectomia? Orvosképzés 2001, 76, 20-26.
  • Sikeres ikerszülés habituális vetélést okozó myoma-enucleatio, majd in vitro fertilisatio és embryo-reductio után. Magyar Nőorvosok Lapja 1999, 62, 55-57.
  • Abdominalis myomectomia, mint a hysterectomia alternatívája: 504 eset analízise. Orvosi Hetilap 2006, 147, 971-978.
     

A méhűr megnyílásával járó myomaenucleatio lépései
A funduson ejtett metszést követően golyófogóval lecsavarjuk a myomagöböt (A),
a méhűrbe a cevixen át kivezetett műanyagdraint illesztünk (B),
majd több rétegben zárjuk a méhsebet (C, D).


Ezen műtéteket jelenleg a Maternity Magánklinikán végzem. A betegek a (06-1) 213-4222-es telefonszámon kérhetnek hozzám időpontot.